O błonniku na pewno słyszeli wszyscy, którzy muszą pilnować poziomu glukozy we krwi albo zmagają się z nadwagą. Błonnik pokarmowy jest naturalnym sprzymierzeńcem tych osób, jednak warto pamiętać, że powinien on się znajdować w diecie wszystkich ludzi. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi od dwudziestu do czterdziestu gramów i jest to na tyle dużo, że nie zawsze da się go tyle dostarczyć za pośrednictwem posiłków. Warto więc zakupić w sklepie z żywnością ekologiczną błonnik naturalny w proszku. Błonnik naturalny pochodzi ze źródeł roślinnych i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jest sprzedawany pod postacią proszku, który można spożywać bez dodatków lub dodawać go do posiłków. Najlepiej komponuje się z nabiałem, można go dodawać do jogurtu albo do koktajlu mlecznego. Błonnik pęcznieje pod wpływem wody, co sprawia, że wypełnia on przestrzeń w żołądku i w jelitach. Pozwala to uzyskać uczucie sytości i utrzymać je przez długi czas. Przyjmowanie błonnika musi być zawsze połączone z przyjmowaniem znacznych ilości płynów - przede wszystkim wody.