Dobra działalność w branży gastronomicznej opiera się nie tylko na znajomości fachu, ale na odpowiedzialnym podejściu do wykonywanych czynności. Powinno przejawiać się ono w higienicznej obróbce żywności. To, jak powinny wyglądać poszczególne etapy higieny w lokalu gastronomicznym określa dokumentacja ghp. Jest ona indywidualna dla każdego lokalu, będzie więc inna dla piekarni i dla sklepu spożywczego. W obu jednak przypadkach będzie podejmowała zasady higieny, jakich powinni przestrzegać pracownicy.
Zdrowa żywność to taka, której obróbka odbywa się higienicznie
Dokumentacja ghp dokładnie instruuje pracowników danego lokalu gastronomicznego, jak powinni oni dbać o wszystkie maszyny i urządzenia, które wykorzystywane są przy produkcji jedzenia. Dyktuje ona także warunki, w jakich powinny być przechowywane produkty, aby nie przedostały się do nich groźne bakterie. Dokumentacja określa także wszystkie etapy higieny pracowników, którzy przed rozpoczęciem pracy z żywnością powinni się do niej odpowiednio przygotować.