Bezpieczeństwo i higiena żywności to dwa punkty, na które kładziony jest szczególny nacisk. Tylko higienicznie przygotowywanie posiłki mogą być zdrowe i nie zagrażać ludziom, którzy będą je spożywać. W punktach zbiorowego żywienia takich jak restauracje, hotele czy szkolne stołówki, higiena żywności powinna być na najwyższym poziomie, a wyznaczać jej kolejne etapy powinna dokumentacja haccp. To właśnie ona określi punkt po punkcie jak ma wyglądać przygotowywanie posiłków w lokalach gastronomicznych.
Jak stworzyć dokumentację haccp
Specjaliści z Karkonoskiego Centrum Edukacji i Rozwoju pomogą nam stworzyć odpowiednie zaplecze informacyjne dla pracowników naszej firmy. Dokumentacja haccp usprawni przygotowanie posiłków czy też produkcję artykułów żywieniowych, krok po kroku określając jak powinny wyglądać kolejne jej etapy. Karkonoskie Centrum Edukacji i Rozwoju oferuje stworzenia odpowiedniej bazy informacji dla każdego lokalu indywidualnie. Proponuje też szkolenia, które pomogą zapoznać się pracownikom z obowiązującymi zasadami higieny żywności.